Lucka 3 - Rädda frostfåglarna

Tidigt på morgonen mottog Tomtemor ett brådskande meddelande. En flock magiska Frostfåglar har flugit vilse i en fruktansvärd snöstorm. Frostfåglarna måste räddas och föras i säkerhet.

Nissarna visste att detta var en svår uppgift. Snöstormen var intensiv, och Frostfåglarna kunde befinna sig var som helst i det vidsträckta och ogästvänliga arktiska landskapet. För att lyckas behöver de hjälp från de bästa renarna – de som kunde uthärda det hårda vädret och snabbt navigera genom snöstormen.

En grupp nissar argumenterade för att välja de renar med flest taggar på sina horn, då de såg ut att ha större kraft och uthållighet. En annan grupp hävdade att renar med färre taggar på sina horn, vilket innebar mindre luftmotstånd, skulle vara snabbare och mer effektiva i att söka igenom det stora området.

Efter mycket övervägande kom nissarna fram till en klok lösning. De beslutade att välja renar vars horn hade ett genomsnittligt antal taggar, för att balansera både styrka och hastighet. Med denna plan hoppades de hitta och rädda Frostfåglarna innan det var för sent.

Nissarna skrev upp varje rens antal taggar i en lång lista.

Hur många renar i listan har samma antal taggar som genomsnittet?

Tips: Beräkna först det genomsnittliga antalet taggar. Räkna sedan antal renar med samma mängd taggar som genomsnittet.


Du kan ladda ner listan som en lista i Python, men också i en txt-fil (högerklicka på länken för att spara till datorn):


Luckan stängde 2023-12-04 kl 08:00:00.

Nyfiken på svaret? Se exempellösning.