Lucka 4 - Optimala rastplatsen

Nissarna hade samlats i planeringsrummet, en plats fylld med kartor och komplicerade beräkningsverktyg. Deras uppdrag var mycket viktigt – att planera rutten för Tomtens magiska julfärd.

I mitten av rummet stod Nissen Alva, Tomtens chef för logistik, och stirrade på en stor, snurrande jordglob. "Det är viktigt att vi hittar den perfekta platsen för en rastplats," sa hon bestämt. "En plats som ligger så nära 106023 km från Nordpolen som möjligt. Det skulle vara den optimala positionen för renarna att få en välbehövlig paus under sin långa färd."

De andra Nissarna nickade förstående. Att hitta en sådan plats var inte bara en fråga om precision utan också om att hålla Tomtens resa så effektiv och säker som möjligt.

Nissarna hade skrivit upp alla rastplatsernas avstånd från Nordpolen i en lång lista. Nu gällde det att hitta den rastplats som var närmast 106023.

Nissarna drog fram sina linjaler, gradskivor och beräkningsmaskiner. De visste att de stod inför en utmanande uppgift, men med sin gemensamma expertis och kreativitet var de redo att anta utmaningen.

Efter timmar av noggrann kartläsning, beräkningar och diskussioner, började en lösning närma sig. "Jag har det!" utropade en ung Nisse plötsligt. "Jag har hittat den rastplats som ligger närmast!"

Vilket avstånd till Nordpolen har den rastplats som ligger närmast 106023?


Du kan ladda ner listan som en lista i Python, men också i en txt-fil (högerklicka på länken för att spara till datorn):


Luckan stängde 2023-12-05 kl 08:00:00.

Nyfiken på svaret? Se exempellösning.