Lucka 5 - Skogsälvornas gran

I tomtebyn rådde det full aktivitet. Nissarna förberedde sig för en av de mest efterlängtade traditionerna i byn: att ställa upp den stora julgranen på torget.

Denna gran var inte bara vilken gran som helst. Den var hjärtat i alla julens festligheter, där nissarna samlades för att sjunga julsånger, dela ut gåvor och sprida glädje. Varje år valdes en ny, majestätisk gran av skogens älvor, speciellt avsedd för detta ändamål.

Men denna decembermorgon, den femte för att vara exakt, möttes nissarna av ett oväntat besked. Budbäraren, en snabbvingad skogsälva, anlände med nyheter som skulle sätta nissarnas julplaner på prov.

Skogsälvorna, som varje år levererade en stor och magnifik gran till tomtebyns torg, meddelade att priset på årets julgran hade skjutit i höjden. Orsaken var en sällsynt skogsblomma som hade börjat växa vid granarnas rötter. Blomman var fridlyst, vilket gjorde att det fanns färre julgranar att tillgå än vanligt.

Nissarna samlades i ett brådskande möte för att diskutera situationen. Förhandla priset eller hitta en alternativ gran? Frågan var svår. Efter mycket debatt kom de fram till en gemensam lösning. Alla nissar som hade ett totalt värde av 1000 penningar eller mer i sina plånböcker skulle bidra lite extra för att täcka kostnaden för den dyrbara granen.

I tomtebyn används mark, öre, örtugar och penningar som valuta. På 1 mark går 8 öre. På 1 öre går 3 örtugar, och på 1 örtug går 8 penningar. Nissarna skrev ner vad alla nissarna hade i sina plånböcker, i en lista av listor, i ordningen: mark, öre, örtug och penningar.

Exempelvis: En plånbok med 1 mark, 2 öre, 10 örtug och 2 penningar skrevs enligt: 1, 2, 10, 2. En sådan plånbok hade ett totalt värde av 322 penningar, eftersom 1 mark motsvarar 192 penningar, 2 öre motsvarar 48 penningar, 10 örtugar motsvarar 80 penningar och 192+48+80+2=322.

Hur många plånböcker innehöll ett värde av 1000 penningar eller mer?


Du kan ladda ner listan som en lista i Python, men också i en txt-fil (högerklicka på länken för att spara till datorn):


Luckan stängde 2023-12-06 kl 08:00:00.

Nyfiken på svaret? Se exempellösning.