Lucka 6 - Optimerad julklappstillverkning

Snön låg som ett mjukt täcke över landskapet den sjätte december, och i varje snöflingas kristall fanns en förväntansfull glans.

I år hade nissarna beslutat att optimera tillverkningen av julklappar. Istället för att tillverka en onödigt stor mängd leksaker, ville de säkerställa att de producerade precis rätt antal julklappar för alla barn runt om i världen. För att uppnå detta, kom de på en genial plan: att göra stickprover bland önskelistorna för att få en ungefärlig uppfattning om hur många julklappar varje person önskade sig.

Ett team av nissar, kända för sin noggrannhet, hade handplockats för uppgiften. Dessa nissar, med förstoringsglas i ena handen och anteckningsblock i den andra, hade plockat fram 1930 slumpmässigt valda önskelistor och placerat dem på ett stort bord.

Uppgiften var enkel. Nissarna skulle räkna antalet önskade julklappar på varje önskelista för att sedan kunna beräkna hur många julklappar som totalt önskades ur urvalet.

Med noggrannhet började de sitt arbete. För varje önskelista antecknades namn och antalet julklappar, separerade med ett mellanrum, i en lång lista. Varje önskelista innehöll mellan 0-99 julklappar.

Hur många julklappar önskades totalt?


Du kan ladda ner listan som en lista i Python, men också i en txt-fil (högerklicka på länken för att spara till datorn):


Luckan stängde 2023-12-07 kl 08:00:00.

Nyfiken på svaret? Se exempellösning.