Lucka 7 - Utomårs

Nissarna har en ganska unik tradition. Efter den intensiva julperioden, när miljontals julklappar har skickats över hela världen, tar nissarna en välbehövlig semester. Men istället för att resa utomlands, till soliga stränder eller snötäckta bergstoppar, väljer nissarna att resa utomårs, att resa i tiden. De åker till olika år för att uppleva historiens mest spännande händelser.

En vacker dag i december, närmare bestämt den sjunde, kom tomten på en fantastisk idé. Han ville överraska nissarna med en speciell julklapp, en extra semesterresa till det år som flest nissar vill åka till. Men för att kunna göra detta, behövde han ta reda på vilket år som var populärast bland nissarna.

Tomten samlade därför alla nissar i verkstaden och förklarade sin plan. Nissarna blev genast upprymda vid tanken på en extra utomårsresa och började ivrigt diskutera sina favoritår. En nisse berättade om hur han hade besökt det antika Grekland och sett de första olympiska spelen. En annan hade rest tillbaka för att se hur dinosaurierna hade dött ut. En tredje hade rest till framtiden och sett hur människor levde på Mars.

För att samla in datan, beslöt tomten att organisera en omröstning. Varje nisse fick skriva ner sitt namn och favoritår på en lapp och lägga den i en stor, röd urna. Nissarna skrev ner allt från år 4000 före kristus, då hjulet uppfanns, till år 3000, där de såg fram emot att upptäcka vad framtiden hade att erbjuda.

När alla röster hade samlats in, skrev tomten ner namn och årtal i en lång lista. Ett årtal som var före år 0, t.ex. 4000 före kristus, betecknades med minustecken, alltså -4000.

Tomten och några utvalda nissar började räkna rösterna. Spänningen steg i verkstaden när de närmade sig ett resultat. Det fanns ett årtal som hade fått klart fler röster än de andra. Till sist, med en triumferande röst, meddelade tomten att det år som hade fått flest röster. Det var år…

Vilket år hade fått flest röster från nissarna?


Du kan ladda ner listan som en lista i Python, men också i en txt-fil (högerklicka på länken för att spara till datorn):


Luckan stängde 2023-12-08 kl 08:00:00.

Nyfiken på svaret? Se exempellösning.