Lucka 8 - Kuletid

Snön lyste i månskenet, och i tomtebyn surrade en förväntansfull stämning. Julen var nära, och nissarna förberedde sig för kuletiden, den tid på året då tomten delade ut julkulor till nissarna.

Tomten, med sitt vita skägg och varma leende, hade samlat en fantastisk samling av glittrande, färgglada julkulor genom åren. Nissarna, som brukade dekorera varje rum i hemmet med julkulor, fick varje år möjlighet att välja en ny kula för att dekorera sitt hem, en gest av gemenskap och glädje.

Nissarna hade räknat antalet julkulor som de hade i varje rum och antecknat numrena i en lista. Nissarna hade sedan skapat en lång lista (av listor), sorterad efter hur många julkulor varje nisse hade totalt. De placerade sig enligt listan och de med minst totalt antal julkulor stod längst fram i kön och fick välja först, en regel som sågs som både rättvis och rimlig.

Men när kön började röra sig framåt, och nissarna en efter en valde sina julkulor, uppstod ett viskande. Något var inte som det skulle. Det verkade som att en nisse hade trängt sig i kön. Det mumlades och tisslades bland de andra nissarna.

Hur många julkulor har den nisse totalt som har trängt sig i kön?


Du kan ladda ner listan som en lista i Python, men också i en txt-fil (högerklicka på länken för att spara till datorn):


Luckan stängde 2023-12-09 kl 08:00:00.

Nyfiken på svaret? Se exempellösning.